SOCIAL AND ENVIRONMENTAL INDICATORS OF THE PEACH PALM (Bactris gasipaes Kunth) RESEARCH IN SÃO PAULO STATE ‒ BRAZIL
DOI:
https://doi.org/10.24278/2178-5031.2012241377Palabras clave:
Bactris gasipaes, impact evaluation, research, investment, South AmericaResumen
The main objective was to study the impact of the introduction in São Paulo State of the Amazonian palm, peach palm (Bactris gasipaes Kunth) as a heart-of-palm producer, to evaluate its influence on the local dynamics, by means of social-environmental indicators, under three distinct geographic conditions in São Paulo State. First, the North Coastal region, second, the Ribeira river Valley region, both within the Atlantic forest limits, where exists the possibility of the native ‘juçara palm’ to be threatened by extinction by the predatory exploitation of heart-of-palms. The third region is the São Paulo State plateau where the peach palm has been cultivated in several areas, as an economical alternative. As far as the research on the peach palm crop is concerned, when analyzing its technical parameters associated to higher soil erosion control, reduced soil compaction, rational use of chemical fertilizers and organic matter, higher awareness of the irrigation requirements in lower rainfall regions it is evident that there was meaningful aggregation of knowledge by farmers on the crop, which became an important sustainable agricultural innovation. In general, there was a positive environmental impact both in the North Coastal and the Ribeira river Valley region since the early implantation of the peach palm crop, whereas in the Plateau region no effect was observed. In all regions there was an improvement of the labour force skills, as well as an improvement of the basic living conditions of the small farmers. Despite the significant differences among the regions, concerning the edaphoclimatic point of view, requiring that distinct technological packages be adopted, and the social one, the peach palm crop represents for São Paulo State, an agricultural alternative environmentally sustainable, showing promising economic perspectives and significant social importance. A terceira região corresponde às áreas do planalto paulista em que a pupunheira vem sendo cultivada como alternativa econômica. Com respeito à pesquisa com a pupunheira, analisando os parâmetros técnicos do cultivo, relativos ao alto controle da erosão do solo, redução da compactação do solo, uso racional de fertilizantes químicos e orgânicos, maior conscientização da necessidade de irrigação em regiões de baixa precipitação pluviométrica, fica evidente que houve significativa agregação de conhecimento pelos agricultores, sobre o cultivo dessa espécie, que se tornou uma importante e sustentável inovação agrícola. De maneira geral, houve impacto ambiental positivo no Litoral e no Vale do Ribeira a partir do cultivo da pupunheira e praticamente nulo no Planalto. Em todos os casos verifica-se que houve incremento na qualidade da mão-de-obra, representando uma opção rentável, com melhoria nas condições do trabalhador. A despeito das significativas diferenças entre essas regiões, tanto do ponto de vista edafoclimático com a necessidade de adoção de pacotes tecnológicos distintos, como do ponto de vista social, essa nova cultura caracteriza-se como alternativa agrícola para o Estado de São Paulo, sustentável ambientalmente, com boas perspectivas econômicas e significativa importância social. Dessa forma, é importante que sejam geradas novas tecnologias, visando a elevação da produtividade agrícola, a minimização dos danos ambientais e a promoção da inclusão social de todos os setores envolvidos.
Descargas
Citas
ANEFALOS, L.C.; MODOLO, V.A.; TUCCI, M.L.S. Expansion of peach palm cultivation in the Ribeira Valley, São Paulo State, 2002-2006. Informações Econômicas, v. 37, p. 37-43, 2007a.
ANEFALOS, L. C.; TUCCI, M.L.S.;, MODOLO, V.A. Uma visão sobre a pupunheira no contexto do mercado de palmito. Análises e indicadores do agronegócio, v. 2, p.1-6, 2007b.
______. et al. Impactos econômicos da pesquisa com a cultura da pupunheira no Estado de São
Paulo. In: CONGRESSO DA SOBER, 47., 2009, Porto Alegre. Anais... Porto Alegre: UFRGS, 2009. v. 47, p.1-11.
______.; MODOLO, V.A.; TUCCI, M.L.S. Economic potential of peach palm cultivation in São Paulo State – Brazil. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON GENETIC RESOURCE OF BAMBOOS AND PALMS; INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON ORNAMENTAL PALMS, 3., 2010, Campinas. Book of Abstracts... Jaboticabal: Funep, 2010. p. 93-94.
ÁVILA, A.F.D.; RODRIGUES, G.S.; VEDOVOTO, G.L. Avaliação dos impactos de tecnologias geradas pela: EMBRAPA: metodologia de referência. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2008. 189 p.
BOVI, M.L.A. Palmito pupunha: informações básicas para o cultivo. In: INSTITUTO AGRONÔMICO. (Org.). ENCONTRO SOBRE PRODUÇÃO DE PALMITO. 1993, Piracicaba. Anais... Piracicaba: FEALQ, 1993. p. 11-23.
______.; CANTARELLA, H. Pupunha para extração de palmito. In: INSTITUTO AGRONÔMICO. (Org.). Recomendações de adubação e calagem para o Estado de São Paulo. Campinas: Instituto Agronômico-Fundação IAC, 1996. p. 240-242.
______.; SÁES, L.A.; GODOY JÚNIOR, G. Pesquisas com os gêneros Euterpe e Bactris no Instituto Agronômico de Campinas. In: INSTITUTO AGRONÔMICO. (Org.). ENCONTRO NACIONAL DE PESQUISADORES EM PALMITO, 1987, Curitiba. Anais... Curitiba,: EMBRAPA: CNPF, 1988. p. 1-43.
CASTRO, O.M. de. (Coord. Geral). Ciência da Terra: o Instituto Agronômico e a pesquisa em benefício da qualidade de vida. Campinas: Instituto Agronômico, 2008. 160 p.
CLEMENT, C.R.; BOVI, M.L.A. Novos mercados para palmito – minimamente processado e pronto-para-uso. In: EMBRAPA-CPAF. (Org.). SEMINÁRIO DO AGRONEGÓCIO DE PALMITO DE PUPUNHA NA AMAZÔNIA, 1999, Porto Velho. Anais... Rondônia: EMBRAPA: CPAF, 1999. v. 1, p. 19-23.
FERREIRA, V.L.P. et al. Comparação entre os palmitos de Guilielma gasipaes Bailey (Pupunha) e Euterpe edulis Mart. (Juçara). I. Avaliações físicas, organolépticas e bioquímicas. Coletânea do ITAL, v. 12, p. 255-272, 1982.
FURTADO, A.T. Políticas públicas para a inovação tecnológica na agricultura do Estado de São Paulo: métodos para avaliação de impactosde pesquisa. Campinas: Universidade Estadual de Campinas, Departamento de Política Científica e Tecnológica, 2003. 233 p. (Programa Políticas Públicas da Fapesp). (Relatório Final de Atividades).
IRIAS, L.J.M. et al. Avaliação de impacto ambiental de inovação tecnológica agropecuária –aplicação do sistema AMBITEC. Agricultura em São Paulo, v. 51, p. 23-39, 2004.
PAULINO, S.R. et al. Impactos ambientais na agricultura: um método de avaliação de programas tecnológicos. In: SEMINARIO LATINO-IBEROAMERICANO DE GESTIÓN TECNOLÓGICA ALTEC, 10., 2003. Anais… México: ALTEC. 1. Supl. CD-Rom.
RAMOS, A.; BOVI, M.L.A.; FOLEGATTI, M. V. Desenvolvimento vegetativo da pupunheira irrigada por gotejamento em função de níveis de depleção de água no solo. Horticultura Brasileira, v. 20, n. 1, p. 28-33, 2002.
RAMOS, A. et al. Desenvolvimento vegetativo da pupunheira submetida a lâminas de irrigação e níveis de adubação nitrogenada. In: WORKSHOP FERTIRRIGAÇÃO – FLORES, FRUTAS E HORTALIÇAS, 2., 2001, Piracicaba. Piracicaba: ESALQ, 2001. p. 221-234.
RAMOS, A. et al. Fertirrigação em pupunheira: efeitos sobre a produção de palmito. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FERTIRRIGAÇÃO, 2003, João Pessoa. Anais... João Pessoa: Universidade Federal da Paraíba, 2003. v. 1, p. 1-10.
REIS, M.S.; GUERRA, M.P. Euterpe edulis Martius (palmito). Projeto “Inventário dos Recursos florestais da Mata Atlântica”. Florianópolis, 1999. Disponível em: <http://www.unicamp.br/nipe/rbma/pamilto.htm>. Acesso em: 18 mar. 2003.
RODRIGUES, G.S. et al. Sistema de avaliação de impacto social da inovação tecnológica agropecuária (Ambitec-Social). Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2005. 31 p. (Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento/Embrapa Meio Ambiente, 35